• Maria Blom in het NHD

  Maria Blom: interview in het NoodHollands Dagblad Landschap schilderen ontdekkingstocht voor Landsmeerse Maria Blom (Annette Snaas, 24 jul. 2017, foto: Ella Tilgenkamp) ,,Het landschap schilderen is voor mij een ontdekkingstocht. Al die kleuren. Groen is niet zomaar groen. Je ontdekt allerlei kleuren groen.’’ Maria Blom uit Landsmeer vertelt over haar passie. ,,Het hoeft niet precies te lijken’’, zegt Blom over haar werk. ,,Dan kun je net zo goed een foto maken. Nee, er moet iets schilderachtigs in zitten, iets eigens.’’ Pas laat heeft ze het schilderen weer opgepakt. In haar middelbare schooltijd schilderde ze al. Daarna was ze bezig met een docentenopleiding in breed kunstonderwijs. Ze gaf les op academie De Schans in Amsterdam in modetekenen, modeltekenen, grafische vormgeving en kunstgeschiedenis. Maar haar eigen kwasten raakte ze niet aan. ,,Ook over nieuwe kunst gaf ik les. Over het belang van mensen als Jeff Koons. Hij had toen een tentoonstelling in het Stedelijk met pornoscènes. Mooi? Ik bewonder hem om zijn lef, maar het ontroert me niet. Dat kunst dat juist zou moeten doen, is een romantisch idee. Kunst moet ook aan het denken zetten. Kunst moet ook schuren.’’ Superkritisch ,,Toen ik op mijn 63e met pensioen ging, begon het na verloop van tijd te jeuken. Ik moest iets doen. Maar niet met kunst. Ik ben namelijk superkritisch op werk. Ja ook op mijzelf.’’ Ze dacht aan sieraden maken, maar dat was het niet. Het bloed kroop toch waar het niet gaan kon. Het begon in haar achtertuin. Daar keek Blom uit op sloot en wei. ,,In het voorjaar kwamen die enorme rietkragen op. Die wilde ik schilderen. Met het grote, fysieke gebaar van de landschapsschilder.’’ Met haar arm maakt ze een zwiepende beweging van iemand die met royale streken riet laat wuiven op doek. ,,Ik heb een paar lessen genomen. Dat werkte heel bevrijdend.’’ Iemand vroeg haar mee te doen met de Schilderclub Landsmeer. ,,Daar merkte ik dat ik het nog kon. Die club is heel belangrijk geworden voor mij en ook de regelmaat: ik ga elke week.’’ In de zomer gaat de club wekelijks buiten schilderen. De Landsmeerse maakte een serie rietkragen, ze heeft ze allemaal verkocht. ,,Het interessante van rietkragen is het water, de reflectie van licht op het water en de beweging van het riet.’’ Recreatie- en natuurgebied Het Twiske is voor Blom ook een dankbare inspiratiebron. ,,Ik ontdekte daar een onwaarschijnlijke kleur blauw van schimmels op takken.’’ Er gaat bijna geen week voorbij dat ze niet in het Twiske wandelt, schetst en fotografeert. Thuis bij de ezel gaat ze aan de slag. ,,Ik ben voorzichtig met mezelf kunstenaar noemen. Ik noem mezelf schilder, dat vind ik eerlijker.’’ Blom is naast landschapsschilder ook portretschilder. ,,Het mooie van het landschap is dat het altijd anders is.’’ De zomer is niet Bloms favoriete tijd. ,,In de zomer vind ik de kleuren te hard en de bomen te vol. De mooie periodes zijn voor mij het voor- en najaar en de winter. Dan is het landschap transparanter.’’


 • Bert Griepink exposeert

  Bert Griepink exposeert schilderijen en beelden 14-20 aug Museum Waterland Purmerend


 • WOTH

  Jan Hendriks exposeert bij Galerie Grooots in Heusden samen met André van Lier, Carl Moller en Felt for Architecture in de expo "Ovaal, rond, vierkant".

  Download PDF
 • Kompas (niet geplaatst...)

  (Niet geplaatst) artikel voor Het Kompas door Tiny Kuipers (oktober 2016) --- Oktoberexpositie KVL --- pareltje in expositiereeks. --- De maandelijkse expositie in de Kantoorboerderij in Landsmeer waaraan de kunstenaressen Angelique van den Born en Karin Stevers met een aantal leerlingen deelnamen, was een groot succes. Het was een komen en gaan van in de schilder- en keramiekkunst geïnteresseerde burgers. Bij de entree werden de bezoekers verwelkomd door de prachtige collectie beelden van Karin Stevers, die met haar ‘Womantower ‘ een stapeling van vrouwenlichamen, meteen de aandacht trok. Jonge expositiebezoekers riepen spontaan ‘tieten en billen’ hiermee de in het oog springende vrouwelijke lichaamsdelen benoemend. Raku gestookte beelden van Karin Stevers vielen op door het mooie craquelélijnenspel. Een apart welkom aan de bezoekers vormde een boeket bloemen samengesteld uit echte en keramiekbloemen. Hoewel vaak schilderijen tijdens een tentoonstelling de eerste aandacht trekken en keramiekobjecten daarin achterblijven, was het nu mede door het mooie keramiekwerk van de cursisten van Karin Stevers anders. Het publiek was echt geïnteresseerd in het werk van de verschillende keramisten, die graag uitleg gaven over de totstandkoming van hun keramische objecten. Tinie Ruijs een nieuwkomer in keramiekland had twee zwarte koppen gemaakt die zij als finishing touche een stoffen hoofddraperie had opgezet. Haar tuin hyacinten wekten de aandacht net als haar luie eend. Het werk van Helene Hilhorst was totaal anders van aard met de meer strak vormgegeven objecten. Voor de jeugdige bezoekers hadden de losjes over de tafel verspreide ogen gemaakt door een van de leerlingen van Karin wel iets. De keramische kunstwerken waren zo opgesteld dat zij in kleurharmonie met de schilderijen van Angelique van den Born match-ten. Angelique’s schilderijen met ‘de jeugd ‘als onderwerp boeien door de mooie lichtval en het sfeerbeeld dat zij weet op te roepen. Een wegfietsend figuurtje tegen een grijsblauwe achtergrond is een fascinerend beeld dat op het netvlies beklijft. Zicht op de Houthavens en de Pollux is van een heel andere orde en op zich ook fascinerend door de twee-eenheid met de lijst, die het werk siert. Het betreft een lijst die verre van standaard is en waarbij de kunstenares een passend werk maakte. Bezoekers van de expositie vonden de tentoonstelling een pareltje in de reeks van exposities.


 • Jacques Meijer exposeert

  Jacques Meijer exposeert in de WM Galerie Amsterdam 5 nov - 10 dec 2016


 • Jacques Meijer in de Centrale Bibliotheek Den Haag

  Jacques Meijer exposeert van 12 mei tm 3 juli in de Centrale Bibliotheek Den Haag: 62 JAAR ARCHIEF


 • Herman Deen in de Hermitage

  Het Kompas april 2016


 • Het Kompas

  artikel over de Kantoorboerderij-expo van Ben Haenen, Lauren Haenen en Jos de Vos 12 en 13 maart 2016


 • prijs voor Tom Janssen

  Tom Janssen won de tweede prijs in de Europese Cartooncompetitie "Press Cartoon Europe"


 • Cartoon Arend van Dam

  Ter gelegenheid van de expositie Panorama Waterland maakte Arend van Dam deze cartoon.


 • 5 jaar Kantoorboerderij exposities

  Ter gelegenheid van de 5-jarige samenwerking tussen de Kantoorboerderij en de Kunstenaarsvereniging Landsmeer bood Barry Wiebenga, (vz) deze cartoon van Arend van Dam aan aan de eigenaren van Roos&Roos


 • Dernieres Nouvelles d'Alsace

  artikel over de expositie van Jan Hendriks in Gallery Radial Art Contemporain in Straatsburg (zomer 2015)


 • Jacques Meijer in FNV Magazine

  het blad FNV Magazine is momenteel een van de bladen met de grootste oplage. In het zojuist verschenen nummer staat in de serie: 'Twee Generaties' een artikel over Aisha Zeijpveld (1983) als jong fotokunstenares in contrast met de oude rot Jacques Meijer (1934).


  www.fnv-magazine.nl
 • Arend van Dam wint prijs

  Arend van Dam wint Junior Inktspotprijs 2013-2014 donderdag 05-03-2015 18:53 Dit is een origineel bericht van Het Persmuseum Twee belangrijke prijzen op het gebied van jongeren en politieke tekeningen zijn vanavond uitgereikt in het Persmuseum: Arend van Dam wint de 10e JUNIOR INKTSPOTPRIJS 2013-2014 en André Bontje en Ali Durmaz winnen de POLITIEK TEKENTALENTPRIJS 2015 Junior Inktspotprijs De jongerenversie van de Inktspotprijs voor de beste politieke tekening werd dit jaar gewonnen door Arend van Dam. Van Dam (1945) werkt onder meer voor Het Financieel Dagblad, NRC Handelsblad en de Volkskrant. De jury bestaande uit 1253 scholieren uit heel Nederland stemde massaal op Van Dam's tekening 'Oekraïne en de Russische infiltratie' (gepubliceerd in de Volkskrant op 9 april 2014). Met zijn tekening heeft Van Dam een zwaar thema op een lichtvoetige manier uitgebeeld. De tekening is volgens de jury duidelijk zelfs zonder het bijschrift en koppelt de belevingswereld van de leerlingen (schoolreisje) aan de actualiteit (invasie Oekraïne). Uit 188 tekeningen lijkt het in eerste instantie moeilijk kiezen. Toch wisten de leerlingen heel goed welke tekeningen er voor hen uitsprongen. Behalve het doen en laten van Poetin werden het afluisteren van de NSA, de zwarte pietendiscussie en Wilders' 'minder, minder' uitspraak het vaakst gekozen. De tweede prijs was voor Hajo, met de tekening 'NSA'. De derde prijs werd gewonnen door 'Fokke en Sukke staan bij de slager' van Reid, Geleinse en van Tol. Politiek Tekentalentprijs De winnaar van de Politiek Tekentalentprijs, de scholier die zelf de beste (politieke) cartoon heeft gemaakt is dit jaar een duo, namelijk Ali Durmaz en André Bontje, leerlingen uit 5 HAVO van het Scalacollege in Alphen aan de Rijn. Zij maakten een tekening over de Zwarte Piet-discussie, waarin deze op de hak wordt genomen door de echte beweegredenen van kinderen centraal te stellen. De lichtvoetige tekenstijl en toegankelijke humor vielen in de smaak bij de jury, bestaande uit tekenaar René Leijsink (Argus, de winnaar van 2012), Persmuseumdirecteur Niels Beugeling en educatiemedewerker Ineke Eisma. De winnende tekeningen zijn tot en met 3 mei te zien tijdens de tentoonstelling INKTSPOT, de beste spotprenten van het politiek jaar 2013-2014, die vanavond werd geopend door Hein de Kort.


 • Dagblad Zaanstreek

  Artikel over Arend van Dam en zijn cartoons nav de expo in Galerie Zaansgroen Zaandam, 25 en 26 oktober 2014

  Download PDF
 • Dagblad Zaanstreek

  Een artikel over Arend van Dam en zijn cartoons in het Dagblad Zaanstreek naar aanleiding van zijn duo-expositie met Angelique van den Born in Galerie Zaansgroen, Zeemansstraat Zaandam in het weekend van 25 en 26 oktober 2014.


 • Dernieres Nouvelles d'Alsace

  artikel over de expositie van Jan Hendriks in Gallery Radial Art Contemporain in Straatsburg (zomer 2013)


 • De Volkskrant

  Een paginagroot artikel over Jacques Meijer in De Volkskrant van vrijdag 18 januari 2013


 • Vrij Nederland

  Een artikel over Jacques in Vrij Nederland


 • Lien van Eenige gehuldigd

  LIEN GEHULDIGD! Tijdens de nieuwjaarsreceptie in het Gemeentehuis Landsmeer op 6 januari 2014 werd Lien van Eenige vanwege haar jarenlange verdienste op velerlei terreinen van het maatschappelijke en culturele verkeer in het dorp gehuldigd met een Zilveren Zwaan van de Gemeente Landsmeer! Gefeliciteerd Lien!


 • in memoriam: Margriet van der Poel

  Margriet van der Poel Beeldend kunstenaar 28 december 1944 - 28 september 2012 Heel verdrietig zijn wij over het overlijden van een bijzondere vrouw en een inspirerende collega. Ons medeleven gaat uit naar Pleun en familie.


 • in memoriam: Pil de Miranda

  Tot onze grote schrik en verdriet ontvingen wij het bericht van het plotselinge overlijden van Silvijn (Pil) de Miranda 10 augustus 1930 - 6 oktober 2012. Pil was gedurende een groot aantal jaren als penningmeester aan de Kunstenaarsvereniging Landsmeer verbonden. Wij zullen zijn vriendelijke en rustige aanwezigheid missen. Onze gedachten gaan uit naar Batjah en de kinderen.