Open Call
De Kunstenaars Vereniging Landsmeer organiseert op 10 en 11 juni 2023 in de Kantoorboerderij Landsmeer een tentoonstelling met als thema “Verschuivingen”.

Met name jonge kunstenaars uit Landsmeer en omgeving worden uitgenodigd om met twee werken deel te nemen aan deze expositie. We denken dan aan autonoom werkende fotografen, projectmakers, ruimtelijk vormgevers, schilders, keramisten en zo meer. Ook aankomende kunstenaars die hun kunstopleiding bijna hebben afgerond, kunnen werk insturen. Het werk wordt beoordeeld op aansluiting bij het thema en op expositie-kwaliteiten.

Op de expositie in april in de Kantoorboerderij zal een informatieformulier liggen: 8 en 9 april: Ruud Ritsma

Aanmelden vóór 15 mei.

zie ook: https://vimeo.com/802259357

 

Verschuivingen
De tentoonstelling heeft als thema:  “Verschuivingen”.

  • “Verschuivingen” als vormgevingsprincipe. 
  • “Verschuivingen” als verwijzing naar een essaybundel van Stefan Hertmans, (1951), bekend van “Oorlog en Terpentijn” uit 2013, bekroond met de AKO Literatuurprijs. In 2019 ontving Hertmans de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre. 

Over deze bundel kan het volgende gezegd worden:

Volgens Hertmans leven we in een tijd van overgang naar iets wat we nog maar gedeeltelijk beginnen te begrijpen.  In zijn bundel probeert hij grip te krijgen op onze tijd. Hedendaagse thema’s als klimaatcrisis, racisme, identiteitspolitiek, genderdebatten, sociale media, ongelijkheid, neoliberalisme, en zo meer, worden onderzocht op wat er onder die begrippen zit. 

Zijn motivatie voor dit boek omschrijft hij als volgt: ‘ Het is altijd heikel om uitspraken over de eigen tijd te doen, maar het ontslaat ons niet van de taak om althans iets van die tendensen te herkennen of in een gestructureerd kader te begrijpen’.

Vertrouwde kaders zijn onmiskenbaar aan het verschuiven. Oude zekerheden bieden geen houvast voor de toekomst. 

Allen zijn we getuigen, ook al weten we slechts gedeeltelijk waarvan.

Ter inspiratie:
Wilfred van de Poll in dagblad Trouw:
 https://www.trouw.nl/tijdgeest/we-zijn-er-in-onze-bubbels-aan-gewend-geraakt-om-gelijk-te-krijgen~bdf8f6db/