Adriana Baarspul 1940 - 2020

Tot onze grote spijt vernamen we dat onze collega Adriana op dinsdag 17 november jl is overleden. Zij was al enige tijd ernstig ziek.

Adriana was een geliefd lid van de Kunstenaarsvereniging Landsmeer en voor velen een zeer gewaardeerd en favoriete docent keramiek.


We zullen haar vriendelijkheid en belangstelling missen.

 

Adriana (Adri) werd geboren op 3 september 1940 in Amsterdam. Ze studeerde af in 1960 aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs (nu Rietveld Academie).

Na haar opleiding en haar ervaringen in Frankrijk en Denemarken, werkte Adri zelfstandig in haar atelier te Landsmeer. Haar werk is onder te verdelen in vrije plastieken, figuratieve (dier)plastieken en gebruiksgoed. Hoewel zij vaak wel series maakte binnen eenzelfde onderwerp, zijn al haar werken “unica”. Al het werk tot 1995 is gemaakt van steengoedklei uit Frankrijk en gebakken in een elektrische oven bij ca. 1250 °C. Later werkte Adri met een zelf samengesteld mengsel van rode en witte klei uit Duitsland, gebakken op dezelfde temperatuur. Het kleurgebruik is overwegend ingetogen. In de jaren ’60 en ’70 gebruikte ze voornamelijk aardtinten, later ook varianten van blauw en groen. Nagenoeg alle stukken zijn gesigneerd met ‘Adri’ en meestal voorzien van een jaartal.

Zeer belangrijk in haar carrière zijn de vele dierplastieken die Adri heeft gemaakt. Zoals veel andere kunstenaars, bracht zij veel tijd door in Artis waar zij tekende en schetste. Tijdens haar studie maakte zij haar eerste dierplastiek, een miereneter, naar aanleiding van een schets die zij in die dierentuin had gemaakt.

In haar figuratieve werk schuilt meer nog dan in de vrij, abstracte plastieken, de beeldhouwster en tekenares die zij altijd is geweest. Dieren die haar in de loop van haar leven het meest inspireerden, zijn vogels, kippen, vissen, miereneters en niet te vergeten de fantasiedieren. De expressie in de beesten is altijd passend en raakt de aanschouwer in de ziel. Haar fantasiedieren dragen een grote mate van herkenbaarheid in zich. Als aanschouwer van het beeld wordt men getroffen door de uitdagende blik, waar een zekere vrolijkheid uit spreekt. Een aantal van deze fantasiedieren is o.a. in de collectie van het Centraal Museum Utrecht opgenomen

Naast de plastieken, heeft Adriana Baarspul ook altijd ‘functionele’ objecten gemaakt. Tot de meest in het oog springende ontwerpen behoren de likeur- en jeneverkruiken die zij maakte in de vroege jaren ’70.

Vanaf midden jaren ’60 heeft Adri les gegeven. Aanvankelijk gaf zij cursussen in haar eigen atelier die zeer goed bezocht werden. Tevens gaf zij les aan de Werkschuit in Aalsmeer en Uithoorn. Daarnaast gaf zij vanaf 1971 les aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming en op de lerarenopleiding d’Witte Lelie in Amsterdam. In 1995 stopte ze met lesgeven.

De laatste jaren was Adriana bezig met een studie naar uilen, met name de Steenuil. Ook nu weer beet zij zich vast in het onderwerp, waarbij zij probeerde de essentie van het dier (in dit geval dus de uil) zo volledig mogelijk te vangen en uit te laten komen in de beelden die ontstaan.

zie ook:

http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/biografie/61115-adriana-baarspul-een-beeldende-onwerkelijkheid.html

https://docplayer.nl/11259525-Adriana-baarspul-amsterdam-1940.html

http://www.capriolus.nl/nl/content/baarspul-adriana

https://www.centraalmuseum.nl/nl/maker/adriana-baarspul